Posted on

BAKLAVA 

IMG_0530

                Nu stiu cum se face ca de fiecare data vacantele se termina prea repede!!! Am asteptat cu nerabdare concediul de iarna, dar din pacate asteptarea este prea lunga, iar vacanta prea scurta. Insa, ca s-o citez pe mami, „nu cred ca ar fi bine sa-l mânii pe Dumnezeu”, asa ca nu ma mai plang si sunt recunoscatoare cele zece zile minunate petrecute alaturi de prieteni dragi, la Bran de Craciun si la Bucuresti de Revelion. Zece zile incarcate pot spune, pentru ca am luat lectii de snowboard, iar Lucian de schi, am gatit bunatati, am jucat ore intregi de Colonistii din Catan si Monopoly, am primit de la Mosu’  cadoul mult asteptat – un DSLR si am descoperit cateva restaurante minunate: la Moeciu de Sus – Craiasa Muntilor, unde am mancat cea mai buna fasole in paine cu afumatura, tarhon si salata de ceapa, iar in Bucuresti – 18 Lounge, unde am servit un desert fin si rafinat, pe care nu l-as refuza niciodata – Crema de mango cu foi crocante, miere si fulgi de migdale. Dar cum vacanta s-a incheiat şi noi am revenit acasa la Constanta, profit de ultimile zile libere pentru a va povesti cum se prepara un minunat desert cu iz turcesc cu care mi-am dat pe spate rudele si prietenii.

Dupa aceste randuri scrise pe nerasuflate, realizez ca ma aflu la prima postare din 2013 a ultimei retete preparata in 2012. Si nu vorbesc despre orice reteta, ci una speciala, pentru a carei preparare iti trebuie ceva rabdare. Dar cum rabdarea este una din principalele mele virtuti si cum pofta nebuna m-a impins de la spate, am pus mana pe telefon si mi-am chemat un ajutor de nedejde in bucatarie – vecina mea, Nerchis, de origine turca. Ca doar, de la cine puteam invata mai bine sa fac baklavale, daca nu de la o turcoaica?

Si-acum sa va dezvalui cateva mici secrete pentru prepararea celor mai bune baklavale. Si zau ca nu exagerez de loc spunandu-va ca au fost apreciate de absolut toti cei care le-au gustat!

Ingrediente pentru o tava cu dimensiunile 20×30:

  1. –         750 gr. faina,
  2. –         2 oua (in poze se vor vedea 4 oua pentru ca am dublat cantitatile),
  3. –         3 linguri iaurt,
  4. –         150 ml. lapte,
  5. –         400 gr. unt,
  6. –         200 gr. amidon,
  7. –         1 varf de lingurita de praf de copt stins intr-un strop de zeama de lamaie,
  8. –         500 gr. nuca,
  9. –         4 cani zahar,
  10. –         3 cani apa,
  11. –         1 esenta vanilie,
  12. –         sucul unei jumatati de lamaie.

In primul rand, trebuie sa mentionez ca toate ingredientle trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca nu uitati sa scoateti totul de la frigider cu vreo 2 ore inainte de a va apuca de treaba.

Incepem cu pregatirea aluatului. Astfel, am pus intr-un bol cele doua oua, iaurtul, laptele, 200 gr. unt, praful de copt stins in zeama de lamaie si faina putin cate putin, amestecand continuu, ca mainile sau cu robotul de bucatarie.

PicMonkey Collage

Eu am avut ceva de munca, pentru ca nu am un robot de bucatarie suficient de incapator pentru toate cantitatile acestea, asa ca am framantat aluatul cu mainile.

PicMonkey Collage1

Cand am terminat de incorporat faina, am impartit aluatul rezultat in trei parti egale. Ar fi perfect daca folositi cantarul de bucatarie pentru a nu gresi impartirea. Apoi, cele trei bucati de aluat, se impart la randul lor in cate noua parti aproximativ egale.

IMG_0445

In bolul in care ati framantat aluatul turnati tot amidonul şi aruncati in el toate cele 27 bucatele de aluat.

IMG_0443

Presarati pe masa amidon. Asezati o bucatica de aluat pe care o intindeti cu facaletul cam de dimensiunea unei palme. Presarati peste ea din nou amidon si asezati deasupra ei o alta fasie de aluat intinsa tot cam de dimensiunea unei palme. Suprapuneti astfel, 3-4 bucati de aluat (este foarte important sa nu uitati sa presarati amidon intre foi, pentru a evita lipirea lor). Ulterior, intindeti cu facaletul toate cele patru bucati de aluat o data, cat puteti de mult, pana se formeaza foi foarte subtiri, aproape transparente.

PicMonkey Collage2

Dezlipiti foile si asezati-le pe rand in tava.

PicMonkey Collage3

Procedati in acest mod pana asezati in tava jumatate din foi.

PicMonkey Collage4

Presarati peste acestea toata nuca macinata. Apoi asezati peste nuca restul de foi.

IMG_0471

Intre timp, taiem baklavalele in ce forma dorim. Eu nu am vrut sa ma complic cu romburi sau alte forme, asa ca le-am taiat patratele.

Turnam peste acestea restul de unt topit, incercand sa acoperim fiecare baklava.

PicMonkey Collage5

Introducem tava in cuptorul incins in prealabil si lasam la copt pana cand acestea sau rumenit usor la suprafata.

Intre timp pregatim siropul. Intr-o cratita turnam apa, zaharul, zeama de la o jumatate de lamaie si esenta de vanilie. Fierbem siropul aproximativ 20 minute la foc mic.

Cand baklavalele s-au rumenit oprim cuptorul si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa ce s-au racit complet, turnam peste acestea siropul fierbinte.

IMG_0496

Sunt bune pentru servit dupa aproximativ 12 ore, timp in care siropul este absorbit aproape in totalitate.

IMG_0545

Au fost delicioase! Abia astept sa le mai prepar o data! Insa, pentru moment, ar trebui sa renunt la dulciurele si alte alimente nesanatoase pentru ca nu vreau sa dau voie kilogramelor sa se acumuleze. Asadar, feed your eyes Elena si mai puneti pofta-n cui ca ai facut exces de sarbatorile astea!

IMG_0531

IMG_0546

IMG_0540

Enjoy!!!

Un răspuns »

  1. Pentru o doza trebuie 400 g unt, astfel: 200 g unt pentru foi si restul, adica tot 200 g il topim si-l turnam peste baclavale?
    Daca dublam cantitatile trebuie 800 g unt?

    Răspunde
  2. Mama doamne cata muncam foile alea arata de poveste. Nu cred ca mi-ar iesi atat de subtiri vreodata. Felicitari 🙂

    Răspunde
  3. arata atat de bine si de delicioase si dulci incat te saturi dintr-un patratel si ti-ar ajunge pentru toata saptamana, daca nu ai musafiri sa ii servesti cu un asa deliciu apetisant si suculent 😉

    Răspunde

Lasă un comentariu