RSS Feed
Posted on

Rata coapta in tava de lut si cartofi dulci inmiresmati

           rata

M-a innebunit Lidl cu ofertele sale! Ba rata, ba iepure, ba saptamana greceasca, ba cea chinezeasca si tot asa! Cuptorul meu striga dupa ajutor si cere o pauza! Pai, cum sa nu-i dau de lucru, cand al meu sot se intoarce de la cumparaturi cu o minune de rata de 2  kg. sau chiar mai mult, cartofi dulci si alte nebunii deliciose. Asadar, zic sa ne apucam de treaba!

Eu am folosit:

  1. – 1 rata de aproximativ 2 kg.,
  2. – 1 portocala,
  3. – 1 lingura miere,
  4. – 1 lingura sos de soia,
  5. – cimbru, salvie, rozmarin – toate uscate,
  6. – 1 lingura paprika dulce si afumata (si iute-i buna, daca asa poftiti voi),
  7. – sare, piper,
  8. – ulei de masline, cat sa ungeti rata,
  9. – o ceasca cu apa.

Incepem prin a inmuia vasul de lut in apa pentru aproximativ 15 minute. Apoi, spalam rata interior – exterior, eliminam eventualii fulgi bine ancorati, dupa care, o stergem cu servetele absorbante de hartie.

Urmeza partea cea mai placuta: masajul! Presaram peste ratusca noastra, sosul de soia, mierea, uleiul de masline, sare piper si toate celelalte mirodenii in cantitatile dorite de fiecare. Masam bine.

Taiem portocala felii si o introducem in rata, impreuna cu cate o crengura de rozmarin, cimbru si cateva frunze de salvie. Sigilam cu bete de frigarui!

PicMonkey Collage1

Asezam rata in tava de lut, iar pe langa rata turnam o ceasca de apa. Nu este nevoie de mai multa, pentru ca se va scurge atat de multa grasime, incat nu exista riscul de a se arde.

Lasam tava la cuptor, la foc mediu, timp de doua ore. O ora cu capac, o alta fara capac, pentru a se rumeni.

rata2

Cam asta a fost! Eu zic ca destul de simplu! Iar rezultatul este ametitor! Sigur va veti da pe spate toti invitatii cu un astfel de preparat!

Noi am servit rata alaturi de cartofi dulci copti, aromati cu muuulte mirodenii. Nu ma pot abtine, cand vine vorba de salvie si rozmarin. As arunca tot saculetul meu cu ierburi uscate peste o tava de cartofi. Insa, gandul ca as fi singura care ar manca, ma opreste!😉

Pentru aceasta garnitura, am folosit:

– aproximativ un kg de cartofi dulci,

 – zeama unei lime,

– 100 ml. ulei de masline,

– salvie, cimbru, rozmarin, oregano,

– sare si piper.

Spalam cartofii, ii curatam de coaja (sau nu) si ii taiem bastonase. Ii asezam intr-o tava mare, tapetata cu artie de copt. Este indicat sa nu suprapunem cartofii, pentru a se coace uniform. Ii stropim cu uleiul de masline si zeama de lime, apoi le facem cunostinta cu mirodeniile de mai sus. Se vor imprieteni rapid! Va promit!

IMG_14565

Introducem tava in cuptor pentru aproximativ 40 de minute.

IMG_15121

Cina mea este gata! A voastra? :))

IMG_15195

Happy cooking!

2 responses »

  1. Imi imaginez ca ratisoara umpluta cu portocala e apetisanta…As vrea sa te intreb bucatar din pasiune,daca in prima parte a timpului petrecut in cuptor,rata ai acoperit-o cu staniol…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: