KISIR
Kisir – denumirea sa turceasca, salata de bulgur – denumirea mea. Voi ii spuneti cum doriti! Oricum nu conteaza numele, ci gustul, care pe mine m-a cucerit inca de cand am gustat-o prima data, la vecina Nerchis – sursa mea de inspiratie in bucataria turceasca. Mi-au mai facut cu ochiul cateva preparate de-ale ei si cu siguranta nu-i voi da pace pana nu-mi va dezvalui retele. Apropo, Nerchis, cand ziceai ca ne vedem sa facem placinte turcesti? 😉
Ingrediente:
- – 200 gr. bulgur (il gasiti in bacaniile arabesti sau chiar in supermaketuri; eu am fost norocoasa si l-am primit de la Nerchis 🙂 ),
- – 300 ml. apa fiarta,
- – 1 legatura patrunjel,
- – 1 legatura marar,
- – 5 fire ceapa verde,
- – 1 lingura pasta de ardei,
- – 1 lingura pasta de tomate,
- – 1 lingura menta uscata,
- – 1 lingurita boia de ardei dulce,
- – 1 lingurita boia de ardei iute,
- – 1/2 lingurita chimion macinat,
- – 3 linguri ulei de masline,
- – zeama unei jumatati de lamaie,
- – sare si piper.
Ingredintele-s multe si daca as fi avut de facut ceva complicat cu fiecare din ele, probabil ca as umple vreo doua pagini scriind. Insa modul de preparare este este extrem de simplu.
In primul rand spalati bulgurul in trei ape, sau pana cand apa scursa este limpede. Turnati peste el 200 ml. apa clocotita si lasati sa se hidrateze, acoperit, aproximativ doua ore, timp in care veti observa cum si-a dublat volumul.
Intre timp, spalati verdeturile, tocatile marunt si dizolvati pastele de tomate si ardei in restul de 100 ml. apa fiarta. Cand bulgurul este hidratat complet (il puteti verifica gustand), adaugati peste il toate ingredintele si omogenizati bine.
Gata kisirul! Puteti servi! 😉
Eu am facut-o in zilele de post si vreo doua zile la rand mi-am asigurat pranzul la birou. Mai am bulgur pentru inca un kisir si sigur ii voi veni de hac saptamana asta, pentru ca, deja-mi ploua-n gura, acum, ca tot v-am scris reteta mea (sau mai bine zis a lui Nerchis 😉 ).
Enjoy!!!
Face Elena , de care vrei tu : ))
Abia astept! Si poate incercam si suberek!!!! 😉
abia astept sa vad cum e si sper si placa si sotului meu! revin cu impresile ramase!
Sper din suflet sa va placa amandurora si astept impresii! 😉
A fost o cine absolut adorabila si i-a placut la maxim! Iti multumesc pentru reteta!
Ma bucur foarte mult ca va placut! 🙂
vad ca in poza sunt si ardei turcesti, ai uitat sa ii mentionezi in ingredient…eu mai pun si rosii cubulete, ii da un gust deosebit..mai ales mancat rece….
Buna, Ozz! Multumesc pentru observatie! Ai dreptate, apar si ardeii in poza! Insa, nu I-am mentionat in reteta pentru ca I-am folosit doar pt decor! Multumesc pt ideea de a folosi si rosii. Voi incerca data viitoare, pentru ca ma asteapta in bucatarie ceva bulgur uitat de mult! 😉
Ador sa fac kisi iar familia mea adora cand le gatesc kisi! iar reteta ta e si mai buna decat ce aveam eu!
Si noi adoram aceasta reteta! Iar acum, ca tot intram in post, o sa o prepar si mai des! Este delicioasa si cu sirop de rodii sau cu putine seminte de rodie presarate pe deasupra!
Nu mai reusesc sa scap de sotul meu dupa reteta ta de Kisir. e o reteta absolut reusita!
Hey. ..ce mult ma bucur! Saptamana asta pun si eu de-un kisir, ca tot este post!!!😜