RSS Feed
Posted on

MIDII ÎN SOS CREMOS DE SMANTANA SI VIN

           Nu ca ma laud, ( sau poate doar putin🙂 ), dar midiile preparate in stilul acesta, sunt cele mai bune mancate de mine vreodata. Absolut dementiale, mai ales alaturi de cativa cartofi prajiti!! Am mancat si eu si Lucian fara oprire pana am terminat tot din farfurii, asa, ca doi copilasi ascultatori (in special, cand vine vorba de mancare)!!

         Midiile sunt cele mai accesibile fructe de mare, doar vreo 12 lei/kg si in aceasta perioada se gasesc cam in toate supermarket-urile din Constanța. De cum le-am zarit, am inhatat un saculet si acasa cu ele.

         Lucian s-a ocupat de curatarea lui (a cam regretat ca si-a ales atributia asta, dar ce sa-i faci, asta-i treaba de barbat). Pentru activitatea asta, folositi o perie de dinti, un spalator de inox sau chiar un cutit de razuit. Trebuie tinute vreo 10 minute în apă rece, pentru a se elimina nisipul din ele. Apoi, le luati frumusel pe fiecare in parte, le smulgeti mustatile acelea urate, pe care midiile le folosesc pentru a se prinde de stanci si le curațați cochilia cat puteti de bine. Midiile deschise nu se folosesc. Eu am aruncat cam 20% din ele. Iar, cele care nu se deschid la fierbere, de asemenea, nu se utilizeaza.

       Pentru reteta mea, am folosit:

  1. – aproximativ 1 kg. midii,
  2. – 5 catei de usturoi,
  3. – 30 grame de unt,
  4. – 2 linguri ulei de masline,
  5. – 100 ml. vin alb sec,
  6. – 200 ml. smantana pentru gatit,
  7. – 1 ardei mic, iute și uscat,
  8. – sare,
  9. – 1/2 legatura de patrunjel.

           Incalzim usor uleiul de masline impreuna cu untul. Cand untul devine cremos, adaugam sare dupa gust, ardeiul iute si usturoiul tocat marunt.

Amestecam bine si dupa aproximativ un minut stingem cu vinul alb.

Imediat adaugam si midiile. Acoperim vasul și lasam sa fiarba la foc mic pentru vreo 5 minute.

          Dupa cele 5 minute veti observa ca molustele noastre si-au deschis carapacea, asteptand sa fie servite.

          Adaugam smantana si mai lasam pe foc maxim un minut. Oprim aragazul si presaram deasupra patrunjel tocat marunt.

          Dupa cum ati observat, se prepara extrem de repede. Mai dificil este curataul lor, dar credeti-ma pe cuvând, merita tot efortul. Abia astept sa mai ajung prin Auchan sau Carrefour sa mai cumpar un kg.

         

Spor la gatit!!!

7 responses »

  1. bai, nu stiu cat de bune au fost, dar ce-i drept arata dementiale.
    Dupa ce trec cele 3 luni de la nastere te provoc sa-mi demonstrezi cat sunt de bune🙂

    Răspunde
    • Multumesc!!! Sunt intradevar exceptionale! De cand am descoperit reteta asta o prepar aproape in fiecare saptamana!!
      Multumesc pentru site-uri! O sa ma inspir din ele!

      Răspunde
  2. Merge si cu midii fara cochilie?

    Răspunde
    • Presupun ca midiile fara cochilie sunt congelate, nu? Cu siguranta nu sunt la fel de gustoase ca cele proaspete, in cochilie! Totusi, nu vad de ce nu s-ar potrivi si acestea cu sosul meu. Daca-l incerci, astept un comment cu impresia ta!!!!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: